mungkin sbb die pedas..
alaa..ritu buat lupe nak ambik gambar,
tapi nak share resepi bulih?
(ah kalo korang tak suke pun ini umah aku..kui2)
eh tapi kan,kuantiti,aku pun tatau..men sedap tangan je campak..haha
Bahan-bahan kuah
- ikan ikutlah lagi byk lagi sedap(aku prefer ikan yang banyak isi..sbb kalo yang byk tulang tu leceh la nk asingkn )-direbus bersama asam keping dan garam
- bawang besar/merah
- bawang putih
- serai diketuk
- belacan(1 sudu besar mungkin)
- cili boh
- air asam jawa
- asam keping
- bunga kantan
- daun kesum
- pak aji
- garam gula secukup rasa
- air
- kasih sayang dan keikhlasan nk bagi orang makan(hahhahaha..oh..tak klakar..ok)
- nenas dipotong kecil
- bawang besar diracik nipis(ape mksd racik sbenanrnye)
- salad dihiris halus
- timun-hiris macam nak wat kerabu la
- cili api-dipotong kecil
bahan utama-laksa (laa)..tapi kat sini aku selalu pakai udon je..
cara-cara
- Bawang2 ,cili boh,belacan di kisar halus
- Panaskan air dalam periuk,tuang saje semua bahan tu dari blender..
- ketuk serai,campakkan juga
- begitu juga dengan asam keping dan air asam jawa
- sambil2 membiarkan cili dan bwg didalam periuk tu masak,ikan yang dah direbus tadi asingkan tulang dan isinya,
- kisar isi ikan dan tulang secara berasingan
- tapis hasil kisaran tulang ikan dan masukkan kedalam periuk kuah yg tengah mendidih tu,
- kemudian masukkan semua isi ikan tadi,daun kesum,bunga kantan
- masukkan gula garam dan pak aji secukup rasa..tambah air jika perlu..
- renehkan hingga kuah menjadi pekat.
:bahan 14,gunakan untuk semua pergerakan anda semasa memasak..kui2)
kemudian blhla makan..
masuk laksa,letakkan ulam2an itu..kemudian tuangkan kuah..
makan panas2 bersama orang2 tersayang..muahahaha..marvellous:D
(isi tersirat:bila korang masak tu,jemputlah aku sekali makan..hahhaa)
2 comments:
klakarnye yg bhn no 14 tu.hahaha<---aku gelak ikhlas ni :p
hahha..bhn penting tu..aku blajar kat rona roni makaroni..
Post a Comment